Yeniköy Kemerköy termik santralinde kompost tesisine onay

Kenan GÜRBÜZ’ün özel haberi

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Muğla’nın Milas ilçesinde bulunan ve IC İÇTAŞ ile LİMAK Enerji tarafından işletilen Yeniköy Kemerköy Elektrik Üretim ve Ticaret A.Ş.’nin Atık Bertaraf, Geri Kazanım ve Depolama Tesislerinin yer alacağı “Kompost Tesisleri Projesi” için ÇED gerekli değildir onayı verdi.
Bakanlığın sayfasında yer alan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Muğla ili Milas ilçesi Türkevleri ve Bağdamları mahalleleri mevkiindeki Yeniköy Kemerköy Elektrik Üretim ve Ticaret A.Ş. tarafından yapılması planlanan Kompost Tesisleri Projesi ile ilgili olarak bakanlığımıza sunulan PTD Dosyası incelenmiş ve değerlendirilmiştir. ÇED Yönetmeliği’nin 17. maddesi gereğince Kompost Tesisleri Projesi’ne Valiliğimizce ‘Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir’ kararı verilmiştir.”

MADEN SAHALARI YENİDEN DOĞAYA KAZANDIRILACAK

Yeniköy Kemerköy Elektrik Üretim ve Ticaret A.Ş. tarafından bakanlığı gönderilen dosyada proje hakkında şu bilgilere yer verildi:

“Söz konusu faaliyet ile Kemerköy Termik Santrali Sosyal Tesisleri’nde 1 adet, Yeniköy Termik Santral Sahası’nda 1 adet ve Yeniköy Linyit İşletmesi’nin yemekhanesinde 1 adet olmak üzere toplam 3 adet kompost makinesinin kurulması ve işletilmesi planlanmaktadır.

Planlanan proje ile yemek öncesi atıklar ve çam, pürçek, bahçe atıkları gibi biyobozunur atıklar kullanılarak kompost yapımı gerçekleştirecektir.

Oluşacak kompost Linyit İşletmesi’nde yer alan maden sahalarının doğaya yeniden kazandırma çalışmaları kapsamında ağaç dikimi faaliyetlerinde kullanılacaktır.

Proje kapsamında kompost yapımında tesislerin kendi bünyesinde oluşacak atıklar kullanılacak olup dışarıdan herhangi bir atık alımı gerçekleştirilmeyecektir. Kompost yapım yöntemleri içerisinden işbu proje kapsamında sıcak kompost yöntemi kullanılacaktır.”

TERMİK SANTRALLERİN PERSONELİ PROJEDE GÖREV ALACAK

Projenin arazi hazırlık-inşaat aşaması ve işletme aşamasında çalışacak personeller Kemerköy Termik Santrali, Yeniköy Termik Santrali ve Linyit İşletmesi çalışanlarından istihdam edilmesi planlanıyor. Proje kapsamında mevcut tesislere ait personellerle çalışma yapacağından ilave bir personel kullanılmayacak ve bu sebeple proje kapsamında çalışanlardan kaynaklı atık oluşumu beklenmiyor.

Yatırım maliyetinin tamamı yatırımcı firmanın öz kaynaklarından karşılanacak.

Kompost Tesisleri Projesi’nin işletilmesi, gerekli tüm bakımların yapılması ile 10 yıl sürecek. Planlanan teknolojik revizyonlar ile işletme süresinin 20 yıla çıkarılması hedefleniyor.

patronlardunyasi.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir