TCMB’den Dijital Türk Lirası İçin Birinci Faz Raporu Geldi!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), dijital Türk lirası projesinin ilk faz değerlendirme raporunu açıkladı. Rapor, dijital Türk lirasının benzersiz özelliklerinin altını çiziyor, geleneksel kripto para birimlerinden farkını vurguluyor. Ayrıca önemli teknolojik gelişmelere dikkat çekiyor. İşte detaylar…

Dijital Türk Lirası için rapor yayınlandı

TCMB, bu ilk aşamada dijital Türk lirasının gelişimi için gerekli olan temel teknolojik çalışmalara odaklandı. Rapor, kullanım senaryolarının, mimari çerçevelerin belirlenmesini ve çalışma ortamının oluşturulmasını ayrıntılarıyla anlatıyor. Verimlilik ve kullanıcı deneyimini sağlamak için yapılan titiz simülasyonlar ve testlerle çeşitli sistemler ve uygulamalar geliştirildi.

Dijital Türk lirası projesinin temel ilkelerinden biri gizliliğe olan bağlılıktır. Raporda, kripto para biriminin kullanıcı gizliliğine saygı gösterecek, finansal süreçleri teşvik edecek, teknolojik yeniliklerle sorunsuz bir şekilde entegre olacak ve finansal aracı kurumlardan bağımsız olarak dijital ekosistemler içinde çalışacak şekilde tasarlandığı belirtiliyor.

Birinci aşamanın başarıları

İlk aşama çerçevesinde Dijital Türk Lirası İşbirliği Platformu’ndan katılımcılarla Faz-1 Dijital Türk Lirası Sistemi kuruldu. Sistem, operatörler ve test katılımcıları için dijital kimlikleri birleştirerek, dijital cüzdanlar aracılığıyla çeşitli düzeylerde kimlik doğrulamayı kolaylaştırdı. Dijital Türk lirasının mevcut anlık ödeme sistemleri teknolojileri ile karşılaştırılarak performans denemeleri yapıldı ve başarılı entegrasyon uygulamaları geliştirildi.

TCMB, teknolojik gelişmelerin yanı sıra ekonomik ve hukuki çerçeve çalışmalarını da aktif olarak yürütmektedir. Rapor, dijital kimlik belirlemenin kritik önemini vurguluyor ve bu alandaki çabalara öncelik verilmesi kararının altını çiziyor. Dijital Türk lirasına erişim, lisanslı finansal aracı kurumlar aracılığıyla sağlanacak ve fiziki nakdi tamamlayıcı rol üstlenecek.

Gelecek aşamalar: Neler olacak?

Raporda dijital Türk lirası projesinin gelecek aşamalarına ilişkin yol haritası özetleniyor. 2024 yılında ikinci aşamada aracı kurum entegrasyonları, akıllı ödemeler, çevrimdışı ödemeler, donanım cüzdanları, birlikte çalışabilirlik, yüksek performans ile hukuki ve ekonomik boyutlar ele alınacak. Tamamlanmasının ardından, dolaşım kararı aşamasını, düzenleme süreçlerini, sertifikalandırmayı, lisanslamayı ve kademeli olarak yaygınlaştırmayı başlatan üçüncü aşama başlayacak.

TCMB, dijital Türk lirası girişimini sürdürürken rapor, kesintisiz bir kalkınma gündemi taahhüdüyle son buluyor. TCMB, dijital finansın sürekli gelişen manzarasının bilincinde olarak, projenin özelliklerini uyarlamaya ve geliştirmeye, sürekli iyileştirme, mutlak güvenlik ve kripto para sektörünün değişen dinamiklerine uyum sağlamaya hazırdır. Önümüzdeki süreçte neler olacağını ise zaman gösterecek. Özellikle 2024’teki gelişmeleri, Türk kripto para topluluğu yakından izleyecek.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir