Meclis kadına yönelik şiddeti masaya yatırdı: Hiçbir bahaneyi kabul etmiyoruz

Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Rakamları Ortaya Çıktı

EVRİN GÜVENDİK Ankara – Adalet Bakanlığı verilerine göre, kadına yönelik şiddetle ilgili endişe verici rakamlar gün yüzüne çıktı. Meclis Kadına Karşı Şiddet ve Ayrımcılığı Araştırma Komisyonu’nda Adalet Bakanlığı Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Dairesi Başkanı Meral Gökkaya’nın sunumunda yer alan verilere göre, 2024 yılında 309 kadın cinayete kurban gitti. Ayrıca, 25 bin 638 kız çocuğu için cinsel istismar soruşturması açıldı ve 7 bin 3 kadın tecavüz suçlamasıyla dava edildi.

‘Ortak Mücadele’

Kadına Karşı Şiddet ve Ayrımcılığın Önlenmesine Yönelik TBMM Araştırma Komisyonu, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ve bakanlık yetkililerinin sunumlarını dinledi. Tunç, kadına yönelik şiddeti meşru göstermeye çalışan her türlü bahane reddettiklerini ve temelsiz savunmalara karşı olduklarını vurguladı. Ayrıca, Tunç’un “Kadına şiddet insanlığa ihanettir” sözlerine dikkat çekerek, kadına karşı şiddetin önlenmesinin toplumun tüm kesimlerini kapsayan ortak bir mücadeleyi gerektirdiğini belirtti.

Tedbir Kararları

Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Dairesi Başkanı Meral Gökkaya, kadına yönelik şiddetle ilgili önemli verileri paylaştığı sunumunda, 2024 yılında 309 kadının öldürüldüğünü, 25 bin 638 kız çocuğu için cinsel istismar soruşturması açıldığını ve 7 bin 3 kadın için tecavüz suçlamasıyla dava açıldığını söyledi. Gökkaya ayrıca, yaklaşık 800 şiddet mağduru ve failinin aktif olarak takip edildiğini ve bu sayede anında müdahale edilebildiğini belirtti. Ayrıca, mahkemeler tarafından 311 bin 190 kişi için 1 milyon 287 bin 896 tedbir kararı verildiğini paylaşarak, bunların 18 bin 896’sinin mağdurlar için koruyucu tedbirler olduğunu ifade etti.

İstinaf Süreci Hızlanacak

Komisyon toplantısında açıklamalarda bulunan Adalet Bakanı Tunç, aile hukukuyla ilgili davaların uzun sürdüğüne dikkat çekerek, istinaf sürecinin hızlandırılmasına yönelik çalışmalarının olduğunu belirtti. “İstinaf Mahkemelerinde sürenin 6 ayı aşmamasını hedefliyoruz. Yargı Reformu Belgesi’nde duruşmaların 2 aydan fazla ertelenmemesini öneriyoruz” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir