Makarna sevenlere iyi haber

Makarna yemeyi seviyor ama kilo almamak için kaçınıyor musunuz? ABD’li bir diyetisyen, sevilen hamur işi yiyeceğin düşünüldüğü kadar sorun yaratmayacağını söylüyor. Beslenme uzmanına göre, kiloyu yaratan unsur makarnada değil, yeme şeklinde yatıyor.

Yakın zamanda araştırma merkezi StudyFinds için bir çalışma hazırlayan diyetisyen Shyla Cadogan, makarna için önerilen porsiyon boyutunun iki ons (56,7 g) pişmemiş makarna olduğunu açıkladı. Bu, her kişinin yaklaşık bir fincan pişmiş makarna yemesi gerektiği anlamına gelir.

Alanında ünlü bir makarna markasına göre tipik bir porsiyon yaklaşık 200 kalori, 40 gram karbonhidrat, 6 gram protein ve 1-2 gram lif içeriyor. Çoğunlukla karbonhidratlardan oluştuğu için insanlar onu “boş kalori” olarak görme eğilimindedir.

Ancak uzman, karbonhidratların aslında insan vücudu için “tercih edilen enerji kaynağı” olduğunu, bunun da beslenme sağladığı anlamına geldiğini söyledi.

Tam tahıllı makarna özellikle daha fazla lif ve protein içerir; bunlar sizi daha uzun süre tok tutacak ve aşırı yeme olasılığını sınırlayacak iki şeydir. Ancak The New York Post’a göre konu popüler yemeğin nasıl hazırlandığına gelince her şey beslenme açısından biraz çetrefilli bir hal alıyor.

SOSLARA DİKKAT

Yemeğin üstüne soslar, kremalar, etler ve peynirler koymak, kalorileri artırmaya yardımcı olur ve bu da yemeğin faydalı besinler açısından gerçek bir dengeye sahip olmamasına yol açabilir. Yan yemek yerine ana yemeğiniz olarak makarnayı tercih ederseniz, muhtemelen ihtiyacınızdan daha fazlasını yemeye başlarsınız.

Cadogan şunları kaydetti: “Aşırı miktarda veya genel olarak dengesiz bir beslenmenin parçası olarak tüketilen hemen hemen her yiyecek oldukça hızlı bir şekilde sağlıksız hale gelebilir. Önemli olan tabağınızı dengelemektir.”

Genellikle ortalama bir yemek tabağının çeşitli renklerde yiyecekler içermesi tavsiye edilir ve aynı kural makarna tabağı için de geçerli olmalıdır. Cadogan, bunu yapmanın bir yolunun, aynı zamanda lif ve protein kaynağı olduğundan emin olmak için marinara bazlı sebzeli makarna yemeğini tercih etmek olduğunu söylüyor.

Bunu yapmanın bir başka yolu da makarnayı tam bir öğün yerine garnitür olarak kullanmaktır. Artık nohutlu makarna, proteinli makarna, edamame makarna ve siyah fasulyeli makarna gibi çeşitli yüksek lifli ve yüksek proteinli alternatifleri de satın alabilirsiniz.

Cadogan, “Makarna doğası gereği sağlıksız değil. Tüm saygısızlığı hak etmiyor” diye ekledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir