Bir köpeği uyutmanın maliyeti 4 bin TL, kısırlaştırılması ise 500 TL

Sokak hayvanları için hazırlananı tasarıda uyutma (öldürme) maddesi büyük infial yarattı. Tepkiler çığ gibi devam ederken İstanbul Baro Hayvan Hakları Merkezi eski Başkanı Deniz Tavşancıl Kalafatoğlu, SÖZCÜ TV’de çarpıcı açıklamalarda bulundu. 

“ALGI YÖNETİMİ YAPILIYOR”

Kamuoyunda büyük algı yönetimi olduğunu ifade eden Kalafatoğlu, “Ülke sanki ikiye bölünmüş; ‘yarısı köpekler ölsün, yarısı sokaktaki çocuklar ölsün’ diyor. Halbuki hiç kimse hiçbir canlının ölmesini istemiyor. Halkın arzusu bu sorunun çözülmesi. 2014 yılında bu konuda bir yasa çıkarıldı, ancak 2024 yılı oldu bu görevi kimse yerine getirmedi. 390 belediyenin şu anda yüzde 83’ünün bakımevi dahi yok. Tek başına fiziki koşulların dahi iyi olması bir işe yaramıyor, insan dokusunun değişmesi gerekiyor. Yurt dışında neden böyle şeyler yaşanmıyor; çünkü devlet mutlaka gönüllülerle çalışıyor. Bizim mutlaka bakımevlerinde mutlaka hayvanseverlerle çalışmamız gerekiyor. Onlar olmadan bu işi yürütmek mümkün değil” dedi.

KISIRLAŞTIRMAYA VURGU YAPTI

Kısırlaştırmanın önemine vurgu yapan Kalafatoğlu, “Seferberlik halinde kısırlaştırma yapmak lazım. Bakın yüzde 75’ini kısırlaştırdıkları zaman bu ülkede üreme duracak. Ama onlar yüzde 75’ini 6 ayda kısırlaştırması gerekirken 5 yılda kısırlaştırmaya çalıştıkları için üreme devam etti” dedi.

“HİCAP DUYUYORUM”

Uyutma önerisinin bir facia olduğunu dile getiren Kalafatoğlu, “21. yüzyılda ben öldürmeyi ağza aldığım için hicap duyuyorum. Yaşam hakkı kutsaldır. Ben bir şey yapmadan kolaya kaçmaya çalıştıklarını düşünüyorum. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ittirmesiyle son anda bu yasa 2021’de çıktı. Ben aynı Cumhurbaşkanı’nın bu yasaya onay vereceğine inanmak istemiyorum. Şu anda bile yasalları uygulasalar bu yasaya uymayanları denetleseler 5 yılda satışları durdursalar ve bıraksalar da hayvan edinmek isteyenler içeriden edinse ve bakımevlerinde hayvanseverlerle birlikte hareket edilse rehabilite edilip bu hayvanlar sahiplendirilebilir. Biz bu sorunu çözmek için sağduyuyla samimi yaklaşalım. 5 yıl üretim, satış dursun bu sorun çözülür” ifadelerini kullandı.

“ÖLDÜRMEK 4 BİN TL, KISIRLAŞTIRMAK 500 TL”

Kalafatoğlu,, “Maliyetlere gelelim… Sen nasıl ötenazi uygulayacaksın. 30 kilo hayvanın uyutulması için 3-4 bin TL’lik bir ilaçtan bahsediyoruz. Bir hayvanı kısırlaştırma maliyeti ise 500 TL. 500 TL’yi maliyetli diye yapmayanlar 3 veya 4 bin TL verip hayvanları mı öldürecek. Bunca yıl korumakla hükümlü olduklarını öldürdüklerini gördük. Şimdi öldürme yetkisi verilse ben ne yapacaklarını düşünmek dahi istemiyorum” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir