Alışverişte o kurala uymayanlara ceza ağır ceza geliyor! 5 gün içinde bildiren cezadan kurtulacak

Belge düzenleme konusunda ihlaller ciddi cezaları beraberinde getiriyor. Fatura ve fiş gibi belgeleri düzenlemeyenler için uygulanan cezalar önemli ölçüde artırıldı. Özellikle satıcılar için, belge düzenleme yükümlülüğünü yerine getirmeme durumunda, ceza miktarı 3.400 liradan başlayıp satış tutarına göre yüzde 10’dan 30’u kadar çıkabiliyor. Bu ceza miktarı ilk tespitte asgari 30.000 liraya kadar çıkartılmış durumda.

ALICILAR DA SORUMLU

Alıcılar açısından ise, belge düzenlenmemesi durumunda ceza miktarı mükellef olmamaları halinde yüzde 20 oranında uygulanıyor. Alıcılar, belge düzenlenmemesi durumunu Gelir İdaresi Başkanlığı’na (GİB) bildirerek cezadan kurtulma şansına sahipler.

Ayrıca, hesaplarını başkalarına kullandıranlar için de ağır cezalar öngörülüyor. Şirketlerin, satışları şirket hesapları yerine aile bireylerinin veya başka kişilerin hesaplarına havale yapması durumunda, işlem tutarının yüzde 10’u kadar ceza kesilecek. Bu ceza miktarı asgari 30.000 lira ile azami 20 milyon lira arasında değişiyor.

POS CİHAZINI BAŞKASINA KULLANDIRANA CEZA

POS cihazlarının başkaları tarafından kullanılması da ciddi yaptırımlarla karşı karşıya bırakıyor işletmeleri. Başka birinin POS cihazını kullananlar veya bu cihazları başkalarına kullandıranlar için, ceza miktarı mükellefiyet türüne göre 22.000 liradan başlayıp 90.000 liraya kadar çıkabiliyor.

Bu düzenlemelerle birlikte, vergi mevzuatına uyum ve belge düzenleme konularında ciddi önlemler alınması gerektiği vurgulanıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir